Sporten met elektroden: word ik geëlektrocuteerd?

Sporten met elektroden doen we bij Fit & Fast met behulp van Bodytec, een merknaam binnen EMS training. Tijdens een EMS training zorgen de elektroden voor extra weerstand. Dit maakt het sporten met elektroden zeer efficiënt; je spieren worden extra gestimuleerd in tegenstelling tot een normale fitness workout.

Sporten met elektroden is vergelijkbaar met de werking van het zenuwstelsel

Sporten met elektroden, ook wel weerstandstraining genoemd, is vergelijkbaar met de werking van ons eigen zenuwstelsel. Het klinkt misschien eng om te sporten met elektroden, maar dat is het niet. Ons lichaam verstuurt ook dagelijks miljoenen signalen via ons zenuwstelsel met als doel informatie van onze spieren te ontvangen en verwerken. Deze informatie heeft betrekking tot de staat waarin de spieren verkeren, het aanspannen van de spier, het maken van een beweging. Eigenlijk alles wat je met je lichaam doet wordt aangestuurd door impulsen vanuit je zenuwstelsel.

Het sporten met elektroden met behulp van EMS training maakt gebruik van ditzelfde systeem; de elektroden sturen via de aangesloten machine signalen naar de spieren en zenuwen met als doel deze te trainen.

Voor het lichaam maakt het niet uit of de signalen vanuit de hersenen of vanuit een machine komen. Simpele bewegingen voelen plotseling zwaar aan. Vergelijk het gevoel met zwemmen tegen de stroom in: het is absoluut mogelijk om vooruit te komen, maar het vergt meer inspanning en kost meer kracht dan met de stroom mee zwemmen.

Hoe werkt sporten met elektroden?


Voordat je kunt starten met de training moet je speciale kleding aan. Je draagt een set onderkleding als basis, wat gemaakt is van materiaal dat lijkt op thermo kleding. Het is speciaal ontwikkeld om de elektroden goed te geleiden.

Over deze onderkleding draag je een speciaal ontworpen vest, dat nat wordt gemaakt, ook voor een betere geleiding. Dit vest heeft elektroden op de borst, buik, boven- en onderrug. Tot slot gaan er aparte pads op je armen, benen en billen (over de onderkleding). Deze pads worden verbonden aan de machine. Je bent nu klaar voor de training.

Via de elektroden krijg je impulsen door je hele lichaam. Elke 4 seconden span je je spieren aan terwijl je een oefening doet, gevolgd door 4 seconden ontspanning. De hele training duurt 20 minuten en traint alle spiergroepen.

Sporten met elektroden maakt het mogelijk om een veel intensievere trainingsprikkel aan de spieren te geven. Zo kunnen er dan ook meer spiervezels geactiveerd worden dan bij normale krachttraining.

Sporten met elektroden in de praktijk

Tijdens een EMS training bepaal je zelf de intensiteit van de stimulatie; de trainingsprikkel doet geen pijn! Als je begint met EMS start je met de laagste prikkel. Tijdens de training wordt de intensiteit van de prikkel steeds wat meer opgevoerd tot de stand die maximaal is voor jou.

Heb je interesse om ook een keer te sporten met elektroden? 

Reserveer een persoonlijk proeftraining

Sporten met de Miha Bodytec machine

De Miha Bodytec, de Bodytec machine die wij gebruiken, laat (met behulp van op- en aflopende lichtjes) zien wanneer er stimulatie vanuit de elektroden komt en wanneer je rust hebt. Tijdens de vier seconden van aanspanning voer je een oefening uit zoals bijvoorbeeld een squat of plankpositie. De daaropvolgende vier seconden heb je rust.

Onze personal trainer telt hardop en vertelt je welke oefening je moet doen en hij/zij legt ze uit. De trainer zal jou een trainingsschema laten uitvoeren dat is gebaseerd op de spiergroepen die jij wilt trainen en die ervoor zorgen dat jij je doelen bereikt. De trainer zal je tijdens de oefening ook direct corrigeren als dat nodig is en tips geven over de technische uitvoering. Het is een kwestie van niet nadenken en gewoon doen. Na een half uur ben je helemaal klaar en sta je weer in je eigen kleding.

Wil je echt hard aan de slag en het jezelf een stap moeilijker maken? Haal dan de rustmomenten uit de training; je houdt bijvoorbeeld de plankpositie vast tijdens de ontspanningsfase. Dit hoeft uiteraard niet; misschien is het iets voor een later stadium. Overleg dit met je trainer.

Waarom zou je sporten met elektroden?

Daar kunnen we lang en breed over praten waarom sporten met elektroden middels EMS training goed voor jou is. Het antwoord is simpel: het is zeer effectief en resultaatgericht! Een training duurt slechts 20 minuten. Deze 20 minuten trainen staan qua effectiviteit gelijk aan drie uur krachttraining in de sportschool dankzij de extra weerstand van de impulsen.

Daarnaast, je traint altijd onder begeleiding van een personal trainer zodat jij jouw doelen realiseert. Wil je afvallen? Dat kan. Wil je niet afvallen maar juist meer spiermassa opbouwen? Ook dat kan. Heb je rugklachten en wil je werken aan een goede houding? We gaan ermee aan de slag!

Wat jouw doel ook is: we motiveren jou en helpen jou je doelen te bereiken.

Dankzij een trainingsschema vol oefeningen, gericht op jouw persoonlijke trainingsdoel, bereik jij een fit, slank of juist sterk lichaam. Je prestatievermogen zal aanzienlijk stijgen en jouw lichaam wordt sterker, fitter en strakker.

Lees ook het artikel: resultaten van Bodytec.

Met alle genoemde voordelen in je achterhoofd kun je jezelf de volgende vraag stellen: waarom zou je nog reguliere fitnesstrainingen doen in de sportschool? 

Sporten met elektroden, start hier