Eten voor het sporten, wat en wanneer?

“Wat moet ik eten voor het sporten?” Geregeld krijgen we vragen van sporters over eten, want wat moet je nu precies eten voor het sporten en wat juist niet? Moet er een bepaalde tijd tussen het eten en de training zitten?

Trainen en voeding zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, zonder goede voeding immers geen energie voor een goede workout. Omdat voeding zo belangrijk is leggen we je graag wat meer uit over de combinatie voeding en sporten, waarbij we in dit artikel de focus leggen op eten voor het sporten.

Pre-workout maaltijd is belangrijk

Goede voeding is de brandstof van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons energiek voelen en dat we fut hebben om iets te gaan ondernemen. Ook tijdens het sporten is het belangrijk dat je genoeg energie hebt, zodat je geen last krijgt van lage energielevels en flauwtes.

Vaak wordt gedacht dat sporten op een lege maag zorgt voor een snellere vetverbranding, en daarmee ondersteunt bij het afvallen, maar dit is niet het geval.

Wanneer je gaat sporten op een lege maag dan loop je meer risico op een tekort aan glycogeen (glucose) en koolhydraten in het lichaam, welke normaal gesproken worden verbrand en zo energie opleveren.

Heb je dus niet gegeten, dan heb je een kans dat je tijdens het sporten flauw valt, je je slap voelt of duizelig wordt. Het is dus belangrijk om goed te eten, zodat je lichaam kan gaan verbranden en energie kan aanleveren, zodat je je spieren goed kunt gebruiken tijdens het trainen.

Hoe lang voor het sporten eten?

We raden je altijd aan om voor het sporten goed te eten. Om maagklachten te voorkomen, is het belangrijk om maximaal 2 uur voor het sporten je laatste maaltijd te nuttigen. Zo geef je het lichaam de kans om het voedsel te verteren.

Het verteren van voedsel vraagt namelijk een constante aanvoer van bloed en zuurstof naar het maag-darmkanaal. Wanneer je tijdens het verteren ook nog eens gaat sporten heeft het lichaam dus minder aandacht (lees: bloed en zuurstof) voor de spieren.

Kom je qua planning toch zo uit dat je voor het sporten nog wat moet eten, let dan goed op wat je eet en kies niet voor aardappelen, vlees, pasta, vette vis, groente, ei of peulvruchten. Deze producten blijven stuk voor stuk lang aanwezig in je maag, waar je tijdens het sporten last van kunt krijgen. Kies dan liever voor een licht verteerbare maaltijd.

Wat moet ik eten voor het sporten?

Eet je tot 1 uur voor het sporten? Kies dan voor een licht verteerbare maaltijd welke voor genoeg energie zorgt. Eet bijvoorbeeld een krentenbol, een schaaltje magere yoghurt, een banaan, een appel, een plak ontbijtkoek of twee bruine boterhammen met 30+ kaas of jam.

Eet je tot 2 uur voor het sporten? Dan kan je kiezen voor een iets zwaardere maaltijd omdat je lichaam nog voldoende tijd heeft om de voeding te verbranden voordat je gaat sporten. Wij raden een rijst- of pastagerecht aan.

Rijst valt namelijk licht op de maag en levert de koolhydraten die je lichaam nodig heeft om kracht te kunnen leveren, wat dus zeer geschikt is als maaltijd voor een krachttraining.

Pasta zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel een tijdje omhoog gaat, waardoor je voldoende energie hebt om een cardio training te doen. Zo eten sporters voor een triatlon of marathon vaak alleen een bord witte pasta met ketchup, zodat ze genoeg koolhydraten binnenkrijgen om de marathon uit te lopen.

Wat voor maaltijd bereid jij voor je EMS training?