Cardio training of Krachttraining

Train ik functioneel? Hoe moet ik eigenlijk trainen? Wat voor sporter ben ik? Wat is mijn trainingsdoel? Zorgt mijn training voor resultaat of ben ik gewoon maar een beetje bezig om moe te worden?

Allemaal vragen die een sporter met een doelstelling voor ogen zichzelf zou moeten afvragen. Je sport niet omdat je tijd over hebt, we hebben het immers allemaal druk genoeg. Sporten is daarbij niet ieders favoriete hobby. Je sport met het oog op resultaat!

In de eerste plaats is het belangrijk om je doelstelling te bepalen. Vervolgens de weg er naartoe. Want ja, dat laatste is nog het aller lastigste. Er zijn zoveel verschillende manier van trainen en trainingsvormen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we beginnen met het verschil tussen cardio training en krachttraining.

Wat is Cardio training


Cardio training heeft als voornaamste doel het uithoudingsvermogen vergroten. Het zal niet zozeer je spieren maar juist je hart, longen en bloedvaten trainen. Simpeler gezegd: cardio is een hartslag verhogende activiteit zo lang mogelijk volhouden.

Cardio training bestaat uit relatief lichte oefeningen als hardlopen, zwemmen of fietsen. Je hartslag gaat omhoog tijdens de uitvoering en daardoor begin je te zweten. Cardio is een vorm van aerobe training, training met zuurstof.

Spieren hebben zuurstof nodig om de kracht te leveren waar de inspanning om vraagt. Omdat je hartslag omhoog gaat ben je gedurende de training geconsumeerde calorieën aan het verbranden.

Je bent in feite je hartspier aan het trainen om zoveel en zo efficiënt mogelijk bloed en dus zuurstof rond te pompen door het lichaam.

Wat is Krachttraining


Krachttraining wordt vaak geassocieerd met groot, breed en sterk worden. Bovenmaats gespierde mensen die met halters in de weer zijn. Dit is echter maar een enkele vorm van krachttraining, namelijk bodybuilding. Er zijn meerdere vormen van krachttraining waarbij je wel sterk wordt maar niet zozeer groot en breed.

Het principe van krachttraining is door middel van weerstand je spieren aan het werk zetten.

Door te trainen met dumbells, halters, op basis van je eigen lichaamsgewicht (push up), EMS of ander fitnessapperatuur ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels binnenin de spieren.

Na je training hebben je spieren rust en energie nodig om te kunnen herstellen, soms wel meer dan 48 uur. In deze periode van rust zullen je spieren er alles aandoen om zich net een stukje sterker te herstellen dan dat ze waren. Je ervaart spierpijn. Zo bereid het lichaam zich voor op een nieuwe ‘trainingsklap’.

Hoera! Het moment van vetverbranding is aangebroken!

Slim als jij bent maak je dankbaar gebruik van deze voorbereiding en daag jij je spieren net iets meer uit ten opzichte van de vorige training. Spierpijn en het daaropvolgende vetverbrandingsfenomeen zal zich opnieuw herhalen.

Heeft het lichaam eenmaal spiermassa opgebouwd dan brengt dat de nodige voordelen met zich mee. • Je wordt sterker • Je gaat strakker in je vel zitten • Je metabolisme (stofwisseling) gaat omhoog.

Spiermassa wordt in tegenstelling tot vetweefsel gezien als levend weefsel. Het zal energie verbranden, ook in rust. Vetmassa is meer een opslagplaats voor energie. Doel is dus: vetpercentage omlaag en spiermassa omhoog!

Women, don’t worry! Vrouwenlichamen zijn er niet op gebouwd om het postuur van een bodybuilder te krijgen. Doordat vrouwen een stuk minder testosteron in hun lichaam hebben dan mannen is het hebben van overmatige spiermassa vrijwel onmogelijk.

Maak combinatie cardio training en krachttraining

Wil je een goed trainingsprogramma volgen? Dan is zowel cardio training als krachttraining essentieel. De combinatie van jezelf fitter voelen in het dagelijks leven, oefeningen langer vol kunnen houden, vet verbranden en strakker worden geeft voldoening. Fit & Fast biedt overigens ook EMS cardio lessen, hoe dat eruit ziet?!

Tot slot nog een laatste feitje: plaatselijk vet (lees: vet laten verdwijnen op plekken waar jij het specifiek wilt) verbranden kan niet. Bijvoorbeeld: die buik moet eraf! Of mijn benen moeten dunner… Hoe hard sommige tell sell apparaten of afvalprogramma’s ook beweren, plaatselijk vet verbranden is onmogelijk.

Het algehele vetpercentage zal omlaag moeten gaan en je spierpercentage zal omhoog moeten gaan. Dit gaat helaas niet vanzelf wat soms wordt beweerd. EMS training is een uitstekende traningsmethode waarmee je in een korte tijd je spierpercentage kan verhogen.

Voordat je zwembandjes eraf zijn en je een goedgevormde sixpack ziet zal je dus echt aan de slag moeten!

Begin met een proeftraining EMS!