EMS training Resultaten - Wetenschappelijk onderzoek

EMS training: deze nieuwe manier van trainen is tot op heden nog geen alledaags begrip. Jammer! Gezien de resultaten is EMS toch de toekomst! Waarom zou je in de sportschool nog aan die gewichten hangen en trekken wanneer je zo veel sneller en effectiever kunt trainen met EMS?

Fit & Fast gebruikt de machines van het Duitse bedrijf Miha Bodytec voor de EMS trainingen.

Miha Bodytec onderzoekt continu haar apparatuur en de resultaten van EMS training bij zoveel mogelijk verschillende doelgroepen. En dat is maar goed ook, want zo hebben wij inzicht in enkele wetenschappelijke onderzoeken.

Resultaten EMS training op het gebied van krachttraining

Speicher et al. (2008) van de Universiteit van Keulen maakten een vergelijking tussen de ‘klassieke’ vormen van krachttraining en EMS training. Het trainingseffect op het gebied van kracht en snelheid was het voornaamste doel van deze studie. In dit onderzoek werden de prestaties op het gebied van kracht bij alle vormen van krachttraining verhoogd. Maximale kracht was het meest toegenomen binnen de hypertrofie groep (16%), gevolgd door de EMS groep (9-10%).

Enkel de EMS groep vertoonde een significante verbetering in snelheid. De gemeten snelheid verbeterde met ongeveer 30% – significant meer dan bij klassieke vormen van krachttraining (16-18%). De directe invloed van EMS op de snelle spiervezels (fast-twitch) draagt vooral bij aan deze toename in snelheid.

EMS training resultaten bij hartpatiënten

Fritzsche et al. (2010) van de Cardiology Clinic te Bad Oeynhausen onderzochten het effect van EMS training op hartklachten. De onderzoekers toonden in deze studie aan dat de zuurstofopname bij de anaerobe drempel tot 96% toeneemt. Ook werden een significante stijging van de VO2 max. in combinatie met een daling van de bovendruk/diastolische bloeddruk en een spiergroei van 14% bij constant gewicht gesignaleerd.

De resultaten van EMS training bij hartpatiënten zijn vele malen groter dan alleen met conventionele krachttraining mogelijk is. Dit biedt veel mogelijkheden voor het trainen van patiënten met hartfalen en andere cardiologische aandoeningen.

Resultaten EMS training op vetpercentage

Kemmler et al. (2009) vonden bij het onderzoek aan de Universiteit van Erlangen-Nürnberg zeer gunstige effecten op de afname van het vetpercentage. Zo werd een significante afname van het abdominaal vet aangetoond. Veroorzaker van de beruchte vetrolletjes én (mede) oorzaak van verschillende (welvaarts)ziekten. Daarnaast werd gesteld dat EMS training een zeer kosteneffectieve manier van trainen bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling. De resultaten van EMS training op het energieverbruik tijdens de training én de herstelperiode zijn onderschat.

Heb je ook interesse in deze full body workout van slechts 20 minuten? Start met een proeftraining EMS.

Rugklachten en de resultaten van EMS training

De studie van Vatter (2003) toonde een vermindering van rugklachten. Na 6 weken 2 maal per week een EMS training gevolgd te hebben, verminderde de pijnklachten bij 82,3% van de proefpersonen. Een totaal van 29,9% was na afloop geheel vrij van symptomen. Van alle personen ervaarde 40,3% vooraf chronische (pijn)klachten, na afloop was dit slechts nog maar 9,3% van de getrainde personen.

De impulsen van EMS training bereiken de dieper gelegen spieren zodat rugklachten aanzienlijk zullen verminderen. Deze dieper gelegen spieren kunnen bij het gebruik van conventionele trainingsmethoden moeilijker worden bereikt.

Wat zijn samengevat de resultaten van EMS training?

EMS training behaalt in verschillende wetenschappelijke onderzoeken positieve resultaten op het gebied van krachttraining. De dieper gelegen spieren in het lichaam worden aangesproken waardoor verschillende grond-motorische eigenschappen zullen vergroten. Lichamelijke klachten als hart- en rugklachten zullen verminderen. Bovendien zal EMS training een aandeel hebben in afname van het vetpercentage en een diepere aanspanning van spiervezeltypes.

Ongetrainde mensen behalen binnen een zeer kort tijdsbestek significante resultaten als gevolg van EMS training.

Wil je zelf de resultaten van EMS training ervaren? 

Reserveer een proeftraining!