Conditie opbouwen en verbeteren: welke componenten zijn belangrijk?

Conditie, wat betekent dat eigenlijk? Staat conditie voor sterk zijn, veel spieren hebben of snel en hard kunnen sprinten? Wij horen vaak dat conditie staat voor fit zijn, een training lang volhouden of minder snel moe worden. Is dat wel zo?!.

De basis van sport, sportprestaties en het hebben van een goede conditie heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Dit worden ook wel grondmotorische eigenschappen genoemd. Wil je optimaal presteren dan is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Alle 5 grondmotorische eigenschappen (coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid) staan in verbinding en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de uiteindelijke sportprestatie draait het vaak om een combinatie van factoren.

Coördinatie en aansturen van spieren

Coördinatie is de afstemming van je zenuwen en je spieren op de beweging die wordt gemaakt. Het zenuwstelsel stuurt de spieren aan die je bij een beweging gebruikt. Door aanspanning en onderlinge afstemming van spiervezels kan elke beweging met controle uitgevoerd worden. Zonder coördinatie kan je niet goed rennen of een bal wegschieten of slaan.

  • Intramusculaire aansturing is de afstemming van spiervezels in een enkele spiergroep. Het lichaam spant nooit alle spiervezels tegelijkertijd aan. Door te trainen kan het lichaam de organisatie van het aanspannen van deze vezels verbeteren.
  • Intermusculaire aansturing is de afstemming van verschillende spier(groep)en in een bepaalde spiergroep. Wanneer je bijvoorbeeld de voorkant van je bovenbenen (quadriceps) aanspant, ontspant de achterkant van je bovenbenen (hamstrings).

Lenigheid en lengte van spieren

De lengte van de betrokken spieren en pezen bepalen in combinatie met de bewegingsvrijheid van je gewrichten hoe lenig je bent. Is je lichaam in staat om lichaamsdelen ten opzichte van elkaar te strekken en buigen. Indien de lenigheid van een bepaalde spier of gewricht beperkt is dan zal je niet in staat zijn om de volledige capaciteit van een spiergroep te benutten.

Gelukkig valt lenigheid te trainen met bijvoorbeeld yoga of pilates.

Uithoudingsvermogen en weerstand opbrengen

De weerstand die het lichaam kan opbrengen tegen vermoeidheid, dat is uithoudingsvermogen. Over een langere periode een bepaalde intensiteit of hoge hartslag volhouden bepaalt hoe goed of minder goed jouw uithoudingsvermogen is. Heb je een goed uithoudingsvermogen dan herstelt je lichaam sneller en kan je langer een intensiteit volhouden.

Het uithoudingsvermogen staat voor de weerstand van een activiteit ten opzichte van de duur van de activiteit. Ga je een uur (duur) hardlopen met een snelheid van 12 km/u (weerstand) of ga je 3 setjes van 12 herhalingen (duur) squaten met 60kg (weerstand). In beide gevallen train je je uithoudingsvermogen, maar dan op een verschillende manier.

Het uithoudingsvermogen is te verdelen in twee componenten.

  • Het cardiovasculaire systeem bestaat uit het vermogen van je hart en longen om het lichaam van energie te voorzien
  • Het uithoudingsvermogen van de spier zelf wat nodig is om spierkracht voor langere tijd te leveren.

HIIT training is een goed voorbeeld van een training waarmee je je uithoudingsvermogen kunt verbeteren!

Kracht van de spieren

Je lichaam heeft spierkracht nodig om in het dagelijkse leven te kunnen functioneren. Denk hierbij aan het maken van bewegingen of een goede lichaamshouding aanhouden. In de sport heeft het lichaam spierkracht nodig om de gevraagde prestaties te leveren.

Er zijn verschillende soorten kracht: maximaal kracht, explosieve kracht, snel kracht en kracht-uithoudingsvermogen. Je kan deze vormen van kracht allemaal trainen, bijvoorbeeld door variatie in gewicht en het aantal herhalingen, de hoeveelheid setjes die je maakt of de snelheid waarmee je een oefening uitvoerd.

EMS training is een perfecte manier om al deze kracht componenten van je spieren te verhogen/verbeteren omdat je met EMS 90% van de spiervezels in je lichaam gebruikt. Een keer EMS proberen? Boek een proefles!

Snelheid van de spieren

Snelheid staat voor de afstand die je per tijdseenheid afgelegd. Een sprinter heeft snelheid nodig, dat is logisch. Maar ook in veel andere sporten is snelheid belangrijk. Een judoka heeft bijvoorbeeld snelheid nodig om een judo worp snel in te zetten. Hier betreft het de snelheid van de spieren tijdens een beweging, het vermogen om snel kracht te leveren.

Bovengenoemde eigenschappen zijn niet op dezelfde manier te trainen. Ook zijn sommige eigenschappen al genetisch bepaald waardoor je lichaam beter is in sprinten dan in judo of een duurloop.

Wat is conditie?

Conditie is dus niet alleen uithoudingsvermogen, maar een combinatie van verschillende grondmotorische eigenschappen.

Conditie is de lichamelijke gesteldheid van de sporter op het gebied van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie (de 5 grondmotorische eigenschappen).

Een gewichtheffer kan een voor zijn sport geweldige conditie hebben op het gebied van kracht, maar nog geen paar minuten achter elkaar kunnen hardlopen. Je kan in deze situatie niet spreken van een ‘slechte conditie’, er zijn meerdere factoren die zijn conditie bepalen.

Zijn enkele eigenschappen goed, en andere eigenschappen minder goed ontwikkeld dan heb je niet per definitie een slechte conditie.

Voor een goede conditie moeten de beschreven eigenschappen met elkaar samenwerken, deze staan nooit op zichzelf. Het trainen van je conditie komt dus neer op het ontwikkelen van je grondmotorische eigenschappen of ,als je op hoog niveau sport, de eigenschappen die je nodig hebt om optimaal te presteren.

Zorg dus voor een gevarieerd trainingsprogramma waarin zowel krachttraining, cardio training als weerstandstraining (bodytec) worden afgewisseld!

Het resultaat is jezelf fit voelen in het dagelijks leven, oefeningen en sporten lang vol kunnen houden, vet verbranden en strakker worden.